Deficitul de vitamina D in sarcina duce la dificultati de vorbire – Sunt Gravida
sâm, Ian 6th, 2018

Deficitul de vitamina D in sarcina duce la dificultati de vorbire

Un studiu recent publicat in Jurnalul Oficial al Academiei Americane de Pediatrie arata ca un nivel scazut de vitamina D in timpul sarcinii, duce la dificultati de invatare si limbaj la copii. Studiul a fost realizat in Australia pe un total de 743 de femei copiii lor fiind monitorizati pe o perioada de 17 ani.

Mamele care au avut valori serice de vitamina D mai mici de 46 nmol / l in timpul sarcinii au avut copii care au manifestat evidente dificultati de limbaj, comparativ cu femeile care au avut niveluri de vitamina D mai mari de 70 nmol / l, in timpul sarcinii.

Rezultatele nu dovedesc cert ca exista o legatura intre nivelul scazut de vitamina D si abilitatile de comunicare ale viitorului copil, dar indica clar o asociera foarte plauzibila. In plus exista studii anterioare care fac legatura intre nivelul de inteligenta al viitorului copil si aportul de vitamina D al mamei in cursul sarcinii.

Deficiente de limbaj au aparut la circa 18% dintre mamele cu nivel scazut de vitamina D, comparativ cu 8% la mamele cu un aport crescut de vitamina D.

Institutul de Medicina recomanda ca femeile gravide sa primeasca 600 de unitati internationale (UI) de vitamina D pe zi, dar mai multe studii recente cu privire la vitamina D in timpul sarcinii, sugereaza ca 4.000 UI de vitamina D pe zi sunt optime pentru prevenirea complicatiilor in timpul sarcinii, precum si o serie de boli ale copilariei, cum ar fi astmul si diabetul.

sursa www.suntmamica.ro foto Vitamin D Council

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>