Hernia ombilicala la bebelusi. Descriere si tratament – Sunt Gravida
joi, Ian 4th, 2018

Hernia ombilicala la bebelusi. Descriere si tratament

Cel mai des hernia ombilicala se intalneste la nou-nascuti si copiii mici pana la 6 luni.

Cum imi pot da seama daca copilul meu are o hernie ombilicala?  

Daca micutul tau are buricul iesit in afara, ca si 20% din ceilalati copii, insemna ca are o hernie ombilicala. In majoritatea cazurilor aceasta afectiune nu este dureroasa si nici nu comporta vreun pericol.  

Atunci cand copilul este inca in uter, in interiorul abdomenului, in spatele buricului, exista un spatiu deschis. Pe masura ce copilul creste, aceasta deschizatura ar trebui sa se inchida pe masura ce muschii abdominali se sudeaza. In cazul unor copii, acest lucru nu se intampla in totalitate, ramanand un spatiu de marimea unui varf de deget. Vei observa ca zona din jurul buricului se va inflama cand plange sau se incordeaza. Acest lucru se datoreaza, mai ales, presiunii aerului din abdomen.

Desi poate parea alarmant, in cazuri rare poate atinge dimensiunile unei prune, hernia nu va produce nici un fel de probleme atata timp cat copilul se simte bine iar zona nu este extrem de inflamata. Daca umflatura este moale si se retrage in abdomen atunci cand aplici presiune si nu deranjeaza copilul, nu este o problema.

Tratament hernie ombilicala bebelusi

De obicei, herniile trec atunci cand copilul are 12-18 luni iar interventia chirurgicala este necesara in foarte putine cazuri. Unii parinti au incercat impingerea herniei inapoi prin diferite metode, de la folosirea unei monede pana la leocoplast, insa cercetarile au aratat ca asta nu grabeste cu mult repararea herniei. In plus, pielea poate suferi iritatii severe.

Uneori, in situatii rare, o parte din intestinul copilului poate fi prins in aceasta deschidere, fluxul de sange fiind intrerupt iar interventia chirurgicala trebuie facuta de urgenta.

Daca observi orice inflamatie, sensibilitate sau decolorare in jurul zonei buricului, mai ales daca bebelusul tau vomita sau are dureri suna imediat doctorul pentru a duce copilul la spital.

sursa www.suntmamica.ro foto Best Online MD

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>