Menopauza prematură. Cauzele apariţiei şi tratamentele – Sunt Gravida
joi, Oct 29th, 2015

Menopauza prematură. Cauzele apariţiei şi tratamentele

76314533

Un proces biologic firesc, menopauza este considerată o etapă de referință a vârstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbări fizice și anatomice drastice, ci și de natură emoțională, comportamentală sau socială.

În mod normal, atunci când organismul feminin evoluează în mod sănătos, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 – 51 de ani, este marcată de încetarea menstruației și de încheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen și progesteron, de către ovare.

Ce influențează vârsta de instalare a menopauzei?

Vârsta la care o femeie ajunge la menopauză variază în funcție de specificațiile fiecăreia, astfel că acest interval poate oscila de la 40 la 55 de ani, fiind influențat și de o multitudine de factori precum cei genetici, stilul alimentar, fumatul sau anumite tulburări endocrine și hormonale.

Atunci când se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată prematură, iar dacă depășește 55 de ani,€“ tardivă.

Care sunt cauzele menopauzei premature și care sunt implicațiile sale?

Potrivit statisticilor generale, 1 din 1000 de femei cu vârste cuprinse între 15-29 ani și 1 din 100 de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematură, care se manifestă inițial sub formă menstrelor neregulate (până când acestea dispar complet), bufeuri, iritabilitate, creșterea în greutate, uscăciunea vaginala sau scăderea libidoului.

În majoritatea cazurilor, menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune aparent necorelate: sistemul imunitar percepe anumite părți ale corpului că pe un inamic și produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt un exemplu în acest sens, afectând funcționarea corectă a ovarelor și procesul de ovulație.

Factorii genetici au și ei o valență importantă în apariția acestei tulburări: modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficiența de ovule încă de la naștere se află pe lista celor mai comune disfuncții genetice care determină funcționarea dezechilibrata a sistemului de reproducere„, susține dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.

Alte motive ale apariției menopauzei premature sunt cauzate de chimioterapie sau radiațiile împotrivă cancerului, un indice de masă corporal sau nivel de colesterol foarte ridicat, infecțiile virale, epilepsia sau sindromul Turner (un defect cromozomial ce împiedică dezvoltarea corectă a ovarelor).

Din păcate, nu există un tratament care să vindece sau să prevină apariția menopauzei premature, astfel că majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu această afecțiune, se vor confruntă inevitabil și cu infertilitatea. Cu toate acestea, există terapii și tratamente medicamentoase care pot țin sub control anumite simptome:

  • Terapia cu hormoni€“ se prezintă sub diverse forme (pastile, plasturi, spray-uri transdermice, geluri, creme) sau tratamentele hormonale locale vaginale.
  • Gelurile, cremele, lubrifianții vaginali non-hormonali sunt recomandați pentru a preveni uscăciunea vaginala.
  • Tehnologia reproducerii asistate – este o soluție tot mai frecvent adoptată de femeile cu menopauză prematură care doresc să rămână însărcinate. În această situație, embrionii concepuți din ovocite donate și sperma partenerului sunt implantați în uterul femeii, după o prealabilă pregătire hormonală.

sursa: www.eva.ro, foto: healthyshakeoutlet.co.uk

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>