Problema acută care determină din ce în ce mai multe naşteri premature – Sunt Gravida
lun, Feb 20th, 2017

Problema acută care determină din ce în ce mai multe naşteri premature

Naşterile premature din 183 de ţări, mai ales din cele situate în Africa şi Asia, ar putea fi puse pe seama unor pulberi fine în suspensie, un poluant extrem de frecvent găsit în aer, arată un raport dat publicităţii recent.

În total, aproape 15 milioane de bebeluşi vin pe lume înainte ca sarcina să atingă 37 de săptămâni, naşterea prematură fiind principala cauză a mortalităţii infantile la copiii mai mici de cinci ani, arată OMS, potrivit Gândul.
 
Poluarea aerului ar putea fi un factor cu o influenţă semnificativă asupa a milioane de naşteri premature care au loc în fiecare an. În total, aproape 15 milioane de bebeluşi vin pe lume înainte ca sarcina să atingă 37 de săptămâni, naşterea prematură fiind principala cauză a mortalităţii infantile la copiii mai mici de cinci ani, putând cauzza şi dizabilităţi vizuale, auditive sau de învăţare, demonstrează un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de The Guardian.
 
Cercetătorii de la Institutul pentru Probleme de Mediu din Stockholm, Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală de la Londra şi Universitatea din Colorado au ajuns la concluzia că 3,4 milioane de naşteri premature din 183 de state ale Globului ar putea fi asociate cu prezenţa în aer a unor particule fine aflate în suspensie în atmosferă. Cele mai afectate ţări sunt cele din zona Africii Sub-Sahariene, din nordul Africii şi estul Asiei.
 
„Naşterile înainte de termnen şi bolile asociate reprezintă unul dintre cei mai mari vinovaţi pentru moartea copiilor, atât în Statele Unite, cât şi în întreaga lume. Totuşi, sunt foarte multe lucruri pe care nu le ştim despre cauzele naşterilor premature, aşa că orice informaţie pe care o obţinem este extrem de importantă”, a declarat Paul Jarris, coordonatorul medical al March of Dimes, o organizaţie nonguvernamentală preocupată de sănătatea mamei şi copilului.
„De foarte mult timp ştim că poluarea aerului determină apariţia astmului şi a bolilor cardiovasculare la adulţi, dar cred că ceea ce mulţi oameni nu recunosc este faptul că foarte mulţi dintre aceşti factori de risc au un impact asupra bebeluşilor chiar înainte ca aceştia să vină pe lume”, a adăugat specialistul.
 
Studiile anterioare au analizat modul în care efectele intrauterine ale poluării aerului ar putea avea o influenţă negativă asupra fătului, precum alterarea greutăţii la naştere sau posibilitatea ca acesta să se nască mai devreme. Studiul citat, care examinează date colectate în 2010, a încercat să calculeze felul în care aceşti factori ar putea influenţa rata globală a naşterilor premature.
 
„Prin faptul că studiul nostru demonstrează că 18% dintre naşterile premature sunt asociate cu poluarea aerului, reuşim să cuantificăm impactul particulelor fine aflate în suspensie în aer asupra bebeluşilor, chiar înainte ca aceştia să se nască”, a explicat Chris Malley, coordonatorul studiului.
 
În fiecare an, cam 1 din 10 copii din întreaga lume se naşte înainte de termen, arată OMS. Africa şi Asia de Sud sunt cele în care problema este mult mai accentuată, doar în aceste două regiuni înregistrându-se 60% din totalul naşterilor premature de pe Pământ, aceleaşi regiuni fiind dominante şi în studiul realizat de SEI. Noul raport prezintă unele conexiuni dintre potenţialele naşteri premature şi poluarea aerului , însă autorii au recunoscut că cercetarea are unele lacune din cauza lipsei de sondare într-unele dintre cele mai afectate zone.
 
Mai mulţi factori au fost identificaţi ca făcând parte din cauzele naşterilor premature, inclusiv sărăcia, infecţiile, fumatul şi abuzul de substanţe, activitatea fizică şi educaţia maternală. Cu toate limitările raportului, însă, acesta este primul care demonstrează că reducerea poluării ar putea fi eficientă şi pentru scăderea numărului de naşteri premature în întreaga lume.
 
Raportul s-a concentrat pe un tip de poluare a aerului considerată extrem de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor: particulele toxice aflate în aer, care provin dintr-o varietate de emisii, precum gazele de eşapament sau focurile agricole.
 
Particulele, cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri, sunt considerate dăunătoare pentru că se pot depune adânc în plămâni, afectând sistemul pulmonar şi pe cel cardiovascular, iar studiile realizate în trecut au conchis că aceşti factori ar putea avea efect şi asupra naşterilor, determinând prematuritatea.
 
Oamenii de ştinţă arată că estimările susţin concluziile că „reducerea expunerii viitoarelor mame la poluare prin intermediul reducerii emisiilor de gaze şi a unor strategii aplicate ar trebui să fie considerată o prioritate”: „Cei mai vulnerabili dintre noi, copiii încă nenăscuţi sunt afectaţ şi într-un mod în care familiile lor sunt afectate timp de generaţii întregi”, a încheiat Jarris.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>