Vergeturile in sarcina – prevenire si tratament – Sunt Gravida
joi, Ian 11th, 2018

Vergeturile in sarcina – prevenire si tratament

Daca exista vreun lucru de care femeile gravide se sperie foarte tare, pe langa ingrasare, sunt vergeturile. Se considera ca trebuie tinuta o lupta stransa cu acestea, altfel dupa nastere vei arata ca in poza de mai sus. Cat adevar este in aceasta atitudine?

Ce sunt vergeturile sau semnele de intindere ?

Vergeturile sunt semne ca mici santulete in profunzimea pielii, provocate de ruperea tesutului elastic de sub piele care permite intinderea acesteia. La inceput sunt de culoare roz, sau maro inchis, in functie de culoarea pielii, dupa care incep sa se atenueze, dar nu vor disparea niciodata definitiv.

Vergeturile apar cel mai frecvent pe abdomen spre sfarsitul sarcinii cand pielea de pe trebuie sa se intinda mai mult. La unele femei apar pe fese, coapse, solduri si sani. Cel putin jumatate din femeile insarcinate au astfel de semne, desi se pare ca sunt mai putin frecvente la cele cu pielea inchisa.

Cum iti poti da seama daca ti-ar putea aparea si tie ?

Depinde foarte mult de cat este de elastica pielea ta, si asta tine de gene. Daca mamei sau unei surori i-au aparut astfel de semne in timpul sarcini si tu esti predispusa. Aparitia lor depinde si de cat de repede e fortat e tegumentul sa se intinda. Pielea este foarte elastica, dar daca cresterea in greutate este foarte rapida, nu mai face fata. Din acest motiv este mai probabil sa iti apara vergeturi daca:

Te ingrasi rapid
Esti insarcinata cu gemeni
Fatul este mare
Ai lichid amniotic in exces

Metode de prevenire

Din nefericire nu poti face prea multe. Daca nu iei in greutate foarte mult si daca nu acumulezi kilogramele rapid, e mai putin probabil sa iti apara vergeturi. Mai mult, nu exista nici o dovada a faptului ca unguentele si cremele ar preveni aparitia lor.

Vor disparea vreodata ?

Vestea buna e ca acestea se estompeaza dupa cel mult un an de la nastere. Pigmentarea dispare si vergeturile vor avea o culoare ceva mai deschisa decat a pielii.

Exista metode prin care sa poti scapa de ele ?

Poti vorbi cu un dermatolog pentru a-ti sugera moduri prin care pot fi ameliorate. Se pare ca un efect favorabil ar avea cremele cu tretinoin. Pentru a-si face efectul, aceste creme trebuie aplicate cat mai curand dupa nastere, cand vergeturile au culoarea din timpul sarcinii. Cu toatea acestea, crema nu va imbunatati calitatea tesutului elastic afectat.

Tratamentele laser se pare ca pot reda elasticitatea pielii si pigmentarea naturala, fiind mai eficiente decat cremele.

sursa www.suntmamica.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>